Övergångsregler gäller 1 januari 2021–31 december 2022
Under en övergångsperiod på två år är användningen av drönare som inte är märkta med C-klassning begränsad. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller under perioden 1 januari 2021–31 december 2022.
Tänk på att en registrerad operatör i samtliga fall behöver ansvara för flygningen. Fjärrpiloten ska vara minst 16 år gammal, utom för privatbyggda drönare som väger under 250 gram.
- Drönare som väger under 250 gram får flygas över utomstående personer som finns i området, men aldrig över folksamlingar. I följ mig-läget får de flygas högst 50 meter i sidled från fjärrpiloten.
- Drönare som väger från och med 250 gram, men under 500 gram kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A1-drönarkort. De får inte flygas över folksamlingar och får inte flyga över utomstående personer som finns i området.
- Drönare som väger från och med 500 gram, men under 2 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får flygas på ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. Avståndet är främst till för att skydda människor som inte är en del av flygningen och som inte på förhand ha godkänt det men det gäller också för djur och egendom. Om fjärrpiloten har genomfört godkänd A2-utbildning med tillhörande praktik, får avståndet minskas till minst 50 meter i sidled från människor, djur och egendom.
- Drönare som väger från och med 2 kg, men under 25 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får enbart flygas med ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden.
Vad gäller för privatbyggda drönare?
Det finns särskilda regler för privatbyggda drönare:
- Privatbyggda drönare som väger mindre än 250 gram och som inte flyger snabbare än 19 meter/sekund får flygas över utomstående personer som finns i området, men aldrig över folksamlingar.
- Privatbyggda drönare som väger mellan 250 gram och 25 kg eller som flyger snabbare än 19 meter/sekund kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får flygas på ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs, industri- eller rekreationsområden.
Hur blir det från och med den 1 januari 2023?
Från och med den 1 januari 2023 kommer drönare som saknar C-klassning men som redan har släppts ut på marknaden före det datumet att kunna fortsätta flyga
- som begränsad A1 om de väger mindre än 250 g (enligt artikel 20a i EU 2019/947), eller
- som A3 om de väger mindre än 25 kg (enligt artikel 20b i EU 2019/947).
Drönare som både saknar C-klassning och släpps ut på marknaden den 1 januari 2023 eller senare kommer enbart att kunna fortsätta flyga antingen med tillstånd från Transportstyrelsen inom den specifika kategorin eller inom ramen för en modellflygklubb.
Har du en privatbyggd drönare? Då sker det inga ändringar från 31 december, utan samma regler som tidigare fortsätter att gälla.
DRÖNARKLASSER
C0 – maxvikt 250 gram. Inget krav på utbildning, men kan behöva en registrerad operatör om den har en kamera. Inget krav på teknik för fjärridentifiering eller geomedvetenhet. Ingen åldersgräns.
C1 – maxvikt 900 gram. Krav på utbildning A1. Måste ha system för fjärridentifiering och geomedvetenhet. Fjärrpiloten ska ha fyllt 16 år.
C2 – maxvikt 4 kilo. Med utbildning för A2 kan den få flygas så nära som fem meter horisontellt från människor. Med A3-utbildning får man inte flyga nära människor.
C3 – maxvikt 25 kilo. Krav på A3- utbildning. Får inte flygas närmre än 150 meter från områden där människor kan befinna sig. Maximalt tre meters bredd på maskinen.
C4 – maxvikt 25 kilo. Krav på A3- utbildning. Får inte flygas närmre än 150 meter från områden där människor kan befinna sig. Får inte får flygas med hjälp av automatik.
OLIKA DRÖNARKORT
A1 – för drönare i klasserna C0 och C1, som väger under 900 gram. De som väger under 250 gram kan få flygas över enstaka icke-medverkande personer. De som väger under 900 gram kan få flygas över personer som har gett sitt uttryckliga godkännande.
A2 – för fjärrpiloter som ska flyga nära människor. Så nära som fem meter om låghastighetsläge är aktiverat. Här är det i princip bara drönare i klassen C2 på upp till fyra kilo som används. Förutom frågorna i A1/A3-utbildningen innehåller A2 kompletterande frågor om exempelvis meteorologi, drönareprestanda och flygsäkerhet. Dessutom ingår övningar i en praktiskt självutbildning som ska göras.
A3 – samma utbildning som för A1, men gäller för tyngre drönare i klasserna C2-C4. Får inte flyga över människor eller närmre än 150 meter från platser där människor troligtvis kan befinna sig.
BEGREPP
Fjärrpilot – den som flyger drönare
Drönaroperatör – den som ansvarar för flygningen, ofta den som flyger, men kan också vara en annan person eller företag/organisation.
Drönarobservatör – du kan få flyga utom synhåll (tillstånd krävs) om du har en observatör som kan ha uppsikt där du inte ser och ni står i direktkontakt med varandra.
Fjärridentifiering – digital ”registreringsskylt”. Krävs på drönare (klass C1-C4) som tillverkas efter 1 januari.
Geomedvetenhet – funktion som genom gps hindrar drönaren från att flyga på vissa ställen. Krävs på drönare (klass C1-C4) som tillverkas efter 1 januari.